Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor.
BILTEST: Rekkeviddeangst. Ladeproblemer. Langtur. Stillhet.
Skepsisen til elbiler har mange aspekter, men alle skal snart kjøre elbil, selv om noen kvier seg for overgangen til grønn mobilitet. Med en verden full av kullkraftverk og oljeprodukter tar det riktignok en stund før den blir helt grønn, men 2025-målet om kun nullutslippsbiler i Norge er innen rekkevidde.
Alle typer fossilbiler er derfor i ferd med å bli skviset ut, men hybridbilene har fortsatt noen fordeler, uansett om de er av typen mildhybrid, seriehybrid, ladbar hybrid eller parallellhybrid.
Sistnevnte og det Nissan benytter i sin Qashqai e-Power er den typen hvor en elmotor driver hjulene mens batteriet henter strøm fra en bensinmotor. Det gir bilen karakteristikk som en elbil når det gjelder akselerasjon avhengig av kjøreoppsett og valgfri regenerering inkludert e-pedal, men lyd som en fossilbil når batteriet krever strøm.
Lyden er likevel ulogisk og masete ved stort gasspådrag slik vi kjenner fra seriehybridene til Toyota, men god lydisolasjon og tilsynelatende litt lavere turtall redder bildet litt. Det gjelder derfor å akseptere drivlinjen for det den er og bruke den for å bli kjent med elbilens fortreffelighet.
Kjapp respons litt avhengig av kjøreoppsett og justerbar regenerering med e-pedal er blant disse. Samtidig kan du nyte godt av fossilbilens fordeler ved bensinpumpen hver gang du er i ferd med å bruke opp rekkevidden, så rekkeviddeangt, ladekø og eventuelle ladeproblemer kan du glemme. Et relativt beskjedent batteri lar deg likevel kjøre noen kilometer på ren elektrisitet om du ønsker det i garasjer og utenfor barnehagen.
Med nesten 28.000 Qashqai på norske veier siden 2006 er det Nissans nest mest solgte bil etter elbilen Leaf.
Romslig, rimelig og med et utall bensin- og dieselmotorer som både to- og freihjulstrekkere har modellen truffet mange. Designet har utviklet seg positivt i flere omganger og førermiljøet har vært tiltalende, selv om plastfaktoren er høy.
Instuementpanelet har en klassisk utforming, men er blitt digitalt med en del praktiske funksjoner. Et head-up display viser utvalgt informasjon i synsfeltet, mens berøringsskjermen i midten har det du trenger og fungerer greit. Talestyringen fungerte bare sånn pass, kanskje fordi vår østlandsdialekt er for enkel?
I baketet sitter to voksne fint og du kan presse inn en til om det kniper. Bagasjerommet på 504 liter og et 40/60-delt baksetet er stort og fleksibelt nok til normale oppgaver, mens hengerfestet tåler 750 kilo. Automatisk parkeringsfunksjoner, panorama glasstak og oppgradert stereoanlegg er blant tilvalgene du kan få.
Uten ledning og med bensinmotor kan Nissan Qashqai e-Power glemme å nærme seg salgstallene fra gyllene tider, men bilen er fortsatt funksjonell og ser bra ut. Er du skeptisk til elbil, men er nysgjerrig på hvordan den oppfører seg ute på veien er den likevel et alternativ, inntil du må velge neste generasjon Leaf, den nye Ariya eller en av de mange og stadig flere elbilene som dukker opp.
NØKKELINFO: Nissan Qashqai e-Power Tekna+
Drivlinje: elmotor + 1,5 liter R3 bensinmotor/generator
HK/kW/Nm 190/140/330
0-100 km/t: 7,9 sekunder
Toppfart: 170 km/t
Egenvekt: 1.608 kg
L/B/H: 443/184/163 cm
Forbruk: 0,53 l/mil
CO2-utslipp: 120 g/km
Bagasjerom: 504/1.440 liter
Hengervekt: 750 kg
Pris: Fra 441.200 kr. Denne modellen 539.200 kr. Denne med utstyr 616.100 kr
Pluss:
Minus:
Design: Qashqai er oppgradert en rekke ganger og ser ut som det den utgir seg for å være.
Førermiljø: Ryddig og oversiktlig med kunstskinn, polstrede materialer og plast.
Kjøreegenskaper: Oppfører seg som en elbil, men bensinmotoren gjør opplevelsen ulogisk.
Ytelser: De fleste elbiler går fortere, men 7,9 sekunder var akseptabelt før.
Plass: Har du stor familie og bedriver mange aktiviteter må du opp en størrelse.
Mye for pengene: De ekte elbilene har tegnet kartet på nytt, så Qashqai blir ikke en storselger nå.
Konklusjon: 5 - Alternativ elbil som vil treffe noen med rekkeviddeangst.