VIKTIG STEG FOR ELBILEN RENAULT 5

Den aller første elbilen basert på den nye plattformen kalt CMF-B EV, selveste Renault 5, tar nå et viktig steg mot serieproduksjon neste år.

Mange vet nok hva begrepet «mule» henviser til, kanskje spesielt etter å ha sett filmen med samme navn med selveste Clint Eastwood i hovedrollen. For nei, vi tenker verken på muldyret eller drinken Moskva Mule, men kallenavnet på smuglere.

Men det samme begrepet finnes også i bilverden, og som i smuglerverden tar det utgangspunkt fra muldyret og bør aller helst foregå i det stille.

For over i bilverden er en «mule» en splitter ny modell som befinner i den helt første startfasen, og henviser til de aller første prototypene som skal testes på vei.

En mule har vanligvis den samme plattformen, det samme drivverket og er teknisk ganske lik de bilene som ender opp i serieproduksjon, og gir designerne og ingeniørene de første tilbakemeldingene om hva som fungerer ‒ og hva som ikke gjør det.

Renault har nå klart ni viktige mule-biler, for dette er en elbil som arver navnet til en legendarisk modell og som hopper etter selveste Zoe ‒ en av de opprinnelige elbil-pionerne.

For å møte morgendagens krav til elbiler har Renault sammen med Nissan laget seg en ny variant av CMF-B-plattformen spesielt tilpasset elbiler, og denne er logisk nok kalt CMF-B EV. CMF som i Common Module Family, B som i B-segmentet og EV som i Electric Vehicles.

En ting morgendagens elbiler i B-segmentet bør være er rimelige, og Renault opplyser at den nye CMF-B EV-plattformen kutter produksjonskostandene med 30 prosent sammenlignet med Zoe. Det lover jo særdeles bra.

En annen positiv ting med den nye plattformen er at Renault, og selvsagt alliansemedlemmene Nissan og Mitsubishi, kan lage drivverket enda mer kompakt, noe som også betyr mindre vekt ‒ en annen utfordring for de som lager elbiler med store og tunge batteripakker.

Den samme vektbesparelsen gir også det nye batteriet, som pakkes som fire moduler mot 12 som i Zoe. Det gir 15 kilo spart, mens drivverket gir rundt 20 kilo spart. Så bare der har Renault kuttet 35 kilo, og en annen bonus er at batterimodulen trenger mindre plass.

Renault har altså den første bilen basert på CMF-B EV på gang, og det er ikke hvilken som helst bil heller. Det er nemlig en nytolkning av selveste Renault 5, Frankrikes aller mest populære bil 14 år på rad!

Forventningene rundt den nye R5 er selvsagt skyhøye, og Renault har litt tid på å finjustere den nye elbilen ‒ for den skal ikke komme før til neste år.

Men som alle vet flyr tiden, men det franske merket ser ut til å ha kontroll og sender nå de første ni mule-prototypene ut på testingen.

Disse skal både gjennom statisk og dynamisk finjustering, og selvsagt utholdenhetstesting, og skal både gjennom tester på glatte underlag i Nord-Sverige og sånn passe godt og godt grep ved Renault tekniske sentre i Lardy (stor-Paris-området) og Aubevoye (Normandie).

Sistnevnte byr på det meste av stresstester, og kan blant annet skilte med 613 hektar, 35 baner over 60 kilometer, 42 testlinjer, 2 vindtunneler og 18 korrosjonskamre. Og siden en mule helst skal være usynlig, så er alt dette gjemt innenfor 272 hektar med skog.

Det blir kanskje litt verre i Arvidsjaur, hvor de beinkalde testene skal gjennomføres.

Dette området byr på is og frosne innsjøer og ned mot -30 grader, og både drivverk og batterier får dermed kjørt seg skikkelig.

Renault holder også et ekstra øye med ting som oppvarming, dugg og is på rutene og avriming, og selvsagt bremser, støtdempere og ESC (Electronic Stability Control) som også må takle speilblanke underlag.

Og ja, de tester også egenskapene til bilen på snø, så grep er en viktig ting som ikke kan testes fullgodt i et testanlegg.

‒ Tester som utføres på rullende chassisprototyper vil hjelpe oss med å bekrefte beslutninger som er tatt når det gjelder komfort og håndtering på den kommende Renault 5 Electric, sier Jérémie Coiffier, leder for Engineering B EV Family.

‒ Uten å avsløre noe ‒ de tidlige testkjøringene en klar indikasjon på at det er en verdig etterkommer av Megane E-Tech Electric med klassens beste ytelse. Oppmuntrende resultater driver oss til å fortsette testingen til den kommersielle lanseringen til neste år.

Det lover jo bra, for folket forventer helt sikkert noe spesielt når bilmerket nå børster støvet av Renault 5 som sist var sett så langt tilbake som i 1996.

En mule skal altså være hemmelig, men vi vet allerede litt hvordan den nye Renault 5 kommer til å se ut. For slik ser en av prototypene som Renault tidligere har vist fram ut:

Les også:

Innlegget Viktig steg for elbilen Renault 5 dukket først opp på Bil24.no.

2023-03-31T05:02:17Z dg43tfdfdgfd