ADVARER OM LADEKø: DETTE ER TIDSPUNKTET FAREN ER STøRST

Advarer om ladekø: Dette er tidspunktet faren er størst

Alle som har kjørt elbil vet at noe av den aller største frykten, er å komme inn på en ladestasjon med hele familien i bilen – og oppdage at det ikke er noen ledige ladestasjoner. Derimot er det flere som står og venter på tur.

Da NAF gjennomførte en spørreundersøkelse om ladeutfordringer, var det nettopp kø på hurtigladere som skilte seg ut som noe elbileiere var bekymret for, sammenlignet med dem som ikke hadde elbil.

Les også: Dette irriterer elbil-eiere: – Det må bli enklere, raskere og billigere

Påsken er ladebonanza

Ladekø er selvsagt mest sannsynlig på tidspunkter hvor mange reiser langt samtidig, og påsken er dermed et veldig klassisk eksempel.

Ladegiganten Recharge har i den sammenheng tatt en titt på statistikken:

Stian Marthinsen i Recharge.

– Før var kø en større utfordring, og flere som kjørte elbil på langtur for fire-fem år siden kunne nok oppleve å måtte vente på en ledig lader, særlige ved de mest populære stasjonene, sier kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Recharge.

Situasjonen har bedret seg gjennom at det har blitt betydelig flere hurtigladestasjoner. Ifølge Elbilforeningen er det nå rett under 8000 hurtigladere i Norge, nær en dobling siden 2021.

– Nå oppstår det stort sett aldri kø med unntak av de travleste timene på typiske utfartsdager som påske- og juleferien. Derfor informerer vi på forhånd om når det blir mest trafikk ved laderne, så de som ønsker det kan unngå de travleste timene.

Klar ladetopp midt på dagen

Deres statistikk viser at det under normale forhold er en klar topp midt på dagen:

– På formiddagen mellom klokken ti og klokken ett er det absolutt flest som lader. Det betyr ikke nødvendigvis at det er kø da, men sjansen for kø er litt større enn under resten av døgnet

Ikke overraskende kan Recharge også informere om at den store utfartsdagen onsdag før skjærtorsdag er den travleste dagen i påsken, mens hjemfarten 1. påskedag er den nest travleste dagen.

Prisen har stabilisert seg rundt 6 kroner

Det har de siste par årene vært svært store prisendringer på prisen på hurtiglading. Både strømprisen generelt, tilpasninger til et høyere prisnivå, konkurrenters pris – og ikke minst påvirkning av et lavere bilsalg har ført til utslag.

Prisene nå har i stor grad stabilisert seg rundt 6 kroner per kWh, viser en ny oversikt fra Elbilforeningen.

Den billigste ladingen kan du får hos Teslas superladere, men de nettverket har svært store prisvariasjoner og er i noen tilfeller dyrere enn konkurrentene.

2024-03-22T09:57:30Z dg43tfdfdgfd