BILPRODUSENT På RANDEN AV KONKURS – KUTTET PRISEN MED 200.000

Bilprodusent på randen av konkurs – kuttet prisen med 200.000

Den amerikanske bilprodusenten Fisker Ocean har vært i hardt vær en stund. Produsenten har hatt store problemer med kapital, og står på randen av en konkurs.

Fisker stanset produksjonen av biler i seks uker, fra midten av mars. Det for å balansere lagernivåene, og fortsette veien videre strategisk samt finne finansieringsalternativer.

I et forsøk på å tømme lagrene og hente inn friske penger kuttet bilprodusenten prisene på alle lagerbiler med opptil 200.000 kroner i Norge.

– Jeg pleier ikke å gi råd om hva man skal kjøpe og ikke, men det er rart at enkelte tenker at her kan de gjøre et godt kjøp, for det er en lottokupong sånn sett, der gevinsten uansett ikke er stor, sier Atle Falch Tuverud, sjefredaktør og administrerende direktør i Bilforlaget.

Tilbudet er begrenset til eksisterende beholdning av Fisker Ocean Extreme, Ultra og Sport.

Ifølge nettsiden Elbilstatistikk.no er det importert 362 Fisker Ocean-biler til Norge.

Les også: Gigantisk priskutt på Fisker Ocean – selger med en advarsel

Salg med en advarsel

På Fisker Oceans nettsider under informasjon om kjøp av bil på salg for å kjøpe ut lagerbeholdningen, står det en ansvarsfraskrivelse fra produsenten:

«På grunn av den nåværende økonomiske situasjonen til produsenten Fisker Group Inc. og Fiskers salgsselskaper i Europa, er det en risiko for begrenset support og begrenset service for bilene. Kjøperne må påregne et permanent tap av muligheten til å gjøre gjeldende krav på materialfeil og garantikrav. Ved å inngå en kjøpekontrakt etter 5. april 2024 erklærer kjøperen av en Fisker Ocean at han/hun har blitt informert om dette og likevel ønsker å kjøpe en Fisker Ocean i lys av den beskrevne risikoen.»

Det ble nylig uttalt at Fisker har 4700 biler på lager. Det er like mange biler som ble omsatt i hele fjor.

Les også: Disse skal konkurrere mot Teslas nye billigbil

Ekspert: – Ikke kjøp

– Nå har de kuttet prisen kraftig. Er det verdt det?

– Nei, det er ikke verdt det. Det overrasker meg at folk tør å kjøpe selv om det er tilbud med store avslag i prisen. Når det er så stor usikkerhet om videre drift hjelper det ikke at tilbudet er godt, sier Tuverud.

Dersom Fisker går konkurs, så kommer det ikke flere programvareoppdateringer. Det bekrefter Tuverud:

– Det stemmer, dersom ikke en aktør kjøper konkursboet og driver videre da. Som det har vist seg, så er det som hos en rekke andre bilprodusenter blitt lansert og solgt biler der programvaren ikke har vært god nok eller der programvaren rett og slett ikke har vært ferdig utviklet.

Om ansvarsfraskrivelsen sier Tuverud at de ikke kan gå bort fra garantiansvaret ifølge norsk lov:

– Men det hjelper lite med garantiansvar dersom de ender opp konkurs. Da hjelper det ikke med forbrukerrettigheter.

– Lørdag gikk for øvrig Fisker ut og kunngjorde at merkets veihjelpstjeneste legges ned med umiddelbar virkning, og nå har Magna Steyr, den østerrikske kontraktsprodusenten som har produsert bilene for Fisker, stanset produksjonen av bilmodellen. Kjempekonsernet Magna International har dessuten uttalt i sin kvartalsrapport at de ikke regner med at produksjonen av Fisker vil starte opp igjen.

Les også: Kaster seg inn i priskrigen: Kutter prisen med 50.000 kroner

Tapt enorme summer

I slutten av februar kom Fisker med sin årsrapport for 2023. I løpet av fjoråret tapte bilprodusenten 762 millioner dollar. Det tilsvarer 8,9 milliarder kroner.

«2023 var et utfordrende år for Fisker, inkludert forsinkelser fra leverandører og andre problemer som forhindret oss i å levere Ocean SUV-en så raskt som vi hadde forventet, sa sjef og styreleder Henrik Fisker i en kommentar.

«Vi møtte også på uventet motvind i arbeidet med å etablere en salgsmodell direkte til forbruker i både Nord-Amerika og Europa på samme tid. Det var en rekke uforutsette utfordringer, som stigende renter, og finne nok dyktig arbeidskraft … »

2024-05-07T03:41:40Z dg43tfdfdgfd