FORSVARER HøYE LADEPRISER: – KAN KOSTE 50 GANGER MER

Forsvarer høye ladepriser: – Kan koste 50 ganger mer

Hurtiglading av elbiler koster nå like mye som å fylle tanken på en dieselbil, ifølge Norges Automobil-Forbund (NAF) onsdag.

Stian Mathisen er leder for konsernkommunikasjon i hurtigladerfirmaet Recharge. Han forklarer at prisen for hurtiglading hos Recharge er 5,99 kroner og prisen for lynlading er 6,49 kroner.

– Hurtiglading er lading med 50 kilowatts effekt, og lynlading er enda raskere, opptil 400 kilowatt. Hjemme lader de fleste med mellom tre til seks kilowatts effekt.

Gjennomsnittlig spotpris på Østlandet i april har vært under 50 øre per kilowattime. Han trekker fram flere årsaker til at forskjellen er så stor.

Les også: NAF: Hurtiglading like dyrt som diesel

Dyrere nettleie

– Årsaken til forskjellen mellom spotprisen og prisen på hurtig- og lynlading er at kostnadene våre påvirkes av mange flere faktorer enn spotprisen. Nettleie for lading med høy effekt er betraktelig høyere enn for lading hjemme, forklarer Mathisen.

Han sier at det i tillegg kommer kostnader til innkjøp og installasjon av laderne.

Recharge betaler også nettselskapet for tilkobling til strømnettet når de bygger ladestasjonene. Samtidig drifter og vedlikeholder de ladestasjonene.

– Alt dette påvirker kostnaden for hurtig- og lynlading.

Les også: Bransjenettsted: Tesla kutter over ti prosent av sine ansatte

– Gir et skjevt bilde

Det koster omtrent 10.000 kroner å kjøpe og få installert en ladeboks hjemme, ifølge Mathisen.

– Prisen for å installere, drifte og vedlikeholde en lynlader kan være 50 ganger høyere. Heldigvis koster det ikke 50 ganger mer å lynlade enn å lade hjemme, men lading med høy effekt ved en offentlig ladestasjon vil alltid vil være høyere enn prisen på lading med lav effekt hjemme.

Han sier videre det er en liten andel av all lading som skjer ved hurtig- og lynladere:

– Det er også verdt å nevne at en sammenligning av prisen på hurtiglading og prisen på diesel gir et skjevt bilde av hva det koster å ha elbil.

Les også: Her får du virkelig mye rekkevidde for pengene

95 prosent lader hjemme

– Det oppsiktsvekkende med regnestykket til NAF er jo faktisk at lønner seg med elbil, selv når man bare hurtiglader, og det er før man regner inn redusert bomtakst og lavere driftsutgifter på bilen, sier kommunikasjonsleder Unni Berge i Norsk elbilforening.

Hun mener elbilister bør være prisbevisste og presse prisen på hurtigladere.

LADER HJEMME: Kommunikasjonsleder Unni Berge i Norsk elbilforening sier 95 prosent lader hjemme.

– Men husk også at hurtigladerne koster mye og man betaler for noe helt annet enn strøm hjemme, man lader batteriet på svært kort tid.

Les også: Oslo-bilister sier at bomringrabatt er viktig for elbilvalg

– Er det slik at dere fleste lader hjemme?

– Ja. Nesten ingen privatpersoner baserer seg bare på hurtiglading. I vår undersøkelse Elbilisten 2023 svarer 95 prosent at de lader hjemme. Det er mye billigere med hjemmelading og man kan starte turen med fullt batteri. Hurtiglading gjør de fleste bare unntaksvis når man er på langtur, mens fossilbilistene har ikke noe annet valg enn å dra til bensinstasjonen.

På spørsmål om det fortsatt er billigere med elbil om man ser på helheten av kostnadene, mener Berge at det stemmer:

– Ja, og det er viktig at det lønner seg å kjøre utslippsfritt. Det sørger elbilpolitikken for. Men for de som ikke har tilgang til hjemmelading, er det viktig at vi sørger for et godt gateladetilbud. Det bør være vesentlig lavere priset enn hurtiglading.

2024-04-18T19:08:15Z dg43tfdfdgfd