JOSTEIN FIKK SJOKK DA HAN KJøRTE TESLAEN SIN FOR FøRSTE GANG: – LIVSFARLIG

Jostein fikk sjokk da han kjørte Teslaen sin for første gang: – Livsfarlig

– Du får sjokk første gang. Man blir mer årvåken, sier Jostein Starbo til Nettavisen.

I 2021 kjøpte han en brukt Tesla Model Y til rundt 620.000 kroner. Den hadde bare gått 3000 kilometer. Jostein hentet bilen ved Gardermoen og kjørte mot Narvik. Allerede på første kjøretur opp til Nord-Norge merket han at det ikke alltid føles like trygt å kjøre Teslaen.

Jostein kjørte på cruisekontroll og møtte på en trailer i en venstresving. Bilen nødbremset eller fantombremset.

Problemer med cruisekontroll

Har du et forbrukerproblem du ønsker å løfte i mediene. Ta kontakt med journalisten her.

Denne funksjonen er livsfarlig på vinteren, sier han.

Fantombremsingen kan også skje i møte med mindre biler.

– Du kan ikke kjøre på cruisekontroll på vinteren.

Les også: Hvorfor lager Tesla så idiotiske biler?

Problemstillingen Jostein skisserer er kjent i Tesla-verden. Internasjonale medier som The Washington Post og Bloomberg skrev i 2022 at flere Tesla-eiere klager på fantombremsing enn tidligere.

Sliter med regenereringen

Jostein sliter også med at det ikke er mulig å justere den såkalte regeneringen av energi.

– Idet man slipper litt på gassen, bremser bakdekkene. Om man i en sving må slippe gassen, vil man automatisk få sleng. I verste fall kan man ende opp utenfor veien eller skli over i motgående kjørefelt, sier han og understreker at det kan oppstå farlige situasjoner.

Nettavisen har kontaktet Teslas europeiske presse-epostkonto og den antatte epostkontoen for pressehenvendelser i Norge. Vi har ikke lykkes i å få kontakt med elbilgiganten.

Les også: Amerikanske medier: Elon Musk med ansettelseskrav i Tesla

Elsk-hat forhold med Teslaen sin

Jostein hevder dette i snitt skjer i annenhver sving. Han har derfor sett seg nødt til å tilpasse seg bilen.

– Jeg må slippe gassen før svingen for å gå inn med riktig hastighet. Hvis du ikke er erfaren med bilen, kan den være livsfarlig.

I dag har han et hat-elsk–forhold til Teslaen sin.

– Bilene i seg selv er helt fantastiske. De er billige i drift, og ladenettverket til Tesla er astronomisk.

Baksiden av medaljen er manglende mulighet for å regulere regenereringen og fantombremsingen.

– Hvis de hadde lagt inn at man kan deaktivere regenering og skru av autobrems på cruisekontroll, så hadde alt vært på stell.

Les også: Elbil-duell: Nio ET5 vs. Tesla Model 3

– Ligget høyt oppe på listene våre lenge

Nettavisen har skrevet flere artikler om misfornøyde Tesla-eiere. Erik har vært på ni ganger på verkstedet med diverse problemer. Per i Lommedalen spør hvorfor Tesla lager så idiotiske biler?

Forbrukerrådet forteller at de så langt i år har fått inn 84 henvendelser om Tesla-biler. De er fordelt på kategoriene nybil, bruktbil og service. I 2022 kom det totalt inn 277 henvendelser. Av alle 6817 bilhenvendelsene i 2022 utgjorde Tesla 6 prosent, inkludert både nytt, brukt og verksted.

Tesla utmerker seg i nybil-kategorien. Av de 997 henvendelsene om nybil i 2022 var det 170 henvendelser om Tesla. Det er 17 prosent av alle henvendelsene.

Høyt oppe på listene

– Tesla har ligget høyt oppe på listene våre lenge. Det skyldes både et høyt volum ut i markedet og barnesykdommer hos enkelte modeller. Henvendelsene til oss handler om alt fra kosmetiske feil ved overlevering til biler som nesten ikke kan brukes. Vi opplevde tidligere at verkstedkapasiteten til Tesla ikke stod i samsvar med strømmen av biler ut på markedet, men dette kan se ut til å ha bedret seg noe, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Iversen understreker at reklamasjonsfristen for nye biler er fem år.

– For Tesla konkret gir nybilgarantien på fem år eller 100.000 kilometer bedre rettigheter enn det som følger av forbrukerkjøpsloven. For batteri og motor løper det en garanti på åtte år (inntil 197 000 kilometer, red.anm).

2023-05-28T05:29:59Z dg43tfdfdgfd