DERFOR BøR DU ALDRI BRUKE AUTO

Kameraet ditt kan ikke tenke for deg, så glem å bruke Auto. Vi forteller deg hvordan du tar bedre bilder hver gang uten å ta en fotoutdannelse.

Kameraene har en autofunksjon som sørger for god eksponering uten at du trenger å foreta manuelle innstillinger. Den gjør jobben helt greit. Problemet er at oppskriften på en god eksponering kan variere veldig. Kameraet vet ikke hvilken som er riktig.

Ved å bruke Auto kan du ende opp med et helt annet bilde enn du hadde tenkt deg. Med enkle metoder kan du imidlertid enkelt få akkurat det bildet du vil ha.

1. Frys bevegelser med lukkerprioritet

2. Skap bakgrunnsuskarphet med blenderprioritet

3. Enklere måte å fotografere manuelt

4. ISO-verdien kan godt stå på Auto

1. Frys bevegelser med lukkerprioritet

Det hjelper ikke å ha en skarp bakgrunn bak håndballspilleren hvis bevegelsene hans er helt uskarpe. Autofunksjonen skjønner ikke at du må prioritere kort lukkertid for å fryse bevegelsene.

Når du fotograferer sport eller hektiske situasjoner, for eksempel barn som leker, er det derfor enklest å bruke lukkerprioritet, angitt med S eller Tv, for å sikre et godt resultat. Da kan du stille inn en passende lukkertid, for eksempel 1/1000 sekund. Blenderåpningen justeres deretter. Hvis det er nok lys, kan du få skarp bakgrunn, hvis ikke blir den uskarp.

Omvendt kan du ved å stille inn en lang lukkertid skape en bevisst uskarphet i bevegelser eller få vann til å se rolig ut.

2. Skap bakgrunnsuskarphet med blenderprioritet

Auto-modusen vil vanligvis prøve å maksimere skarpheten ut fra lysforholdene. Dette er ikke ideelt hvis du for eksempel tar et portrettbilde. Her er du vanligvis ute etter sterk uskarphet i bakgrunnen. Den enkleste måten å få til dette på er å velge blenderprioritet, angitt med A eller Av.

Hvis du reduserer ned til den laveste verdien, maksimerer du uskarpheten. Lukkertiden og ISO-verdien justeres etter dette.

3. Enklere måte å fotografere manuelt

Det blir mer komplisert hvis du for eksempel vil ta et fugle- eller dyrebilde og ønsker å ha både skarphet i bevegelse og sterk bakgrunnsuskarphet.

P-programmet kan være en enkel måte å gjøre dette på. I likhet med Autoprogrammet stiller det automatisk inn kameraet til en god eksponering. Du kan imidlertid justere både blenderåpning og lukkertid.

Når du justerer den ene, tilpasser den andre seg. Så reduser lukkertiden til blenderåpningen når sin maksimale åpning, og du får et godt eksponert bilde med skarpe bevegelser og sterk bakgrunnsuskarphet.

4. ISO kan godt stå på Auto

Når du går bort fra Auto, er det viktig å være oppmerksom på kameraets ISO-innstilling. Denne kan du godt sette til Auto, selv om de andre innstillingene ikke står på det. Du bør bare velge en maksimumsverdi hvis du vil være sikker på at bildene dine ikke får for mye støy. 3200 er en god verdi hvis du vil ha rene og skarpe bilder.

Les mer: Slik konfigurerer du kameraet fra bunnen av

Les mer: Derfor bør du stille inn hvitbalansen manuelt

2024-03-28T18:10:02Z dg43tfdfdgfd